پرلیت در کشاورزی چه کاربردی دارد؟

پرلیت سنگ آتشفشانی طبیعی است که در محیط آبی یا مرطوب از انجماد در سطح زمین حاصل شده است. سیلیکات آلومینیوم‌ای آمورف آبداری است که ترکیب مشابه گرانیت دارد. شیشه ریولیتی شامل ۷۰ الی ۷۵ درصد SIO2 و ۱۰ الی ۲۰ درصد AL2O3 و ۲ الی ۵ درصد آب و اکسیدهای NA2O و CaO و K2O و غیره می باشد. در اثر حرارت، حباب‌های ریز بیشماری در ذرات این سنگ به وجود آمده و منبسط می‌شود که این مسئله باعث ایجاد خواص فیزیکی منحصربه‌فردی شد است. در اثر انبساط دانسیته خام از Kg/m31440 به  Kg/m340 تنزل می‌کند.

ویژگی‌های پرلیت منبسط

از مهمترین ویژگی‌های پرلیت منبسط سبک وزنی، سطح خارجی زیاد، عایق صوتی، عایق حرارتی، پایداری در برابر مواد شیمیایی، مقاومت بالا در برابر آتش، تخلخل بالا، دارا بودن حالت خنثی (HP=6.5-8)، استریلیزه بودن، عاری از ناخالصی های ارگانیک و …

خصوصیات ذیل باعث شد است که این محصول در کشاورزی و باغبانی و پرورش گل و گیاه از اهمیت ویژه و عمده‌ای برخوردار شود. در کشورهای پیشرفته از این طلای سفید در زراعت استفاده بسیاری می‌شود.

مصارف پرلیت در کشاورزی

  1. با اضافه نمودن پرلیت منبسط به خاک کشاورزی می‌توان مرغوبیت خاک را افزایش داد، بدون آنکه خواص شیمیایی و بیولوژیکی خاک دچار تغییر گردد. (اصولاً ساختار خاک را بهبود می‌بخشد.)
  2. به دلیل تخلخل زیاد قدرت ناگهانی آب و هوا دهی خاک را ارتقا می‌دهد.
  3. با اضافه نمودن این طلای سفید به خاک کشاورزی از شسته شدن مواد غذایی به وسیله آب کاسته شده و و مدت بیشتری این مواد را جهت تغذیه در دسترس ریشه گیاه قرار می‌دهد، که این امر سبب کاهش مصرف کود می‌گردد.
  4. به دلیل خاصیت ایزولاسیون حرارتی از تغییرات شدید حرارت در درون خاک جلوگیری نموده و مانع یخ زدگی خاک می‌گردد.
  5. استفاده از پرلیت درون بستر خاک، حرکت ریشه و گسترش ریشه درون زمین یا خاک را تحصیل می‌نماید.
  6. به دلیل برخورداری از ترکیب ثابت و عدم تجزیه پذیری این ماده معدنی، تغییرات شیمیایی درون خاک ایجاد نمی‌نماید و میکرو ارگانیک‌ها برای ایجاد مواد مصرفی تاثیری بر آن ندارند.
  7. به دلیل خنثی بودن از نظر شیمیایی تاثیری در PH خاک نمی‌گذارد.
  8. بستر پرلیتی محیط مناسب را جهت رشد دانه‌های چمن ایجاد می‌نماید، زیرا محل مناسبی را برای رشد ریشه‌ها فراهم می‌سازد و آب اضافی موجود در خاک را در خود نگه می‌دارد.
  9. پرلیت درون خاک به جوانه زدن سریع گیاه بسیار کمک می‌نماید.
  10. اضافه کردن این محصول به کود در عمل آوردن آن برای مصارف باغبانی و کشاورزی و پرورش گل و گیاه و نوعاً به زراعت کمک بسزایی می‌کند.
  11. پرلیت بستری استریل را ایجاد می‌کند و از زیان و بیماری‌های ناشی از وجود باکتری‌ها و گیاهان هرز و حشرات موذی جلوگیری می‌کند. پرلیت تمیز و بی‌بو و بسیار سبک است، لذا حمل‌ونقل ظروفی را که در آن استفاده شده برای انسان بسیار سهل و آسان می‌نماید.

 

نحوه مصرف در مصارف کشاورزی

محل مصرف

نحوه مصرف

باغات و باغچه‌ها

مخلوط 1/2 پرلیت + 1/2 خاک برگ (مخلوط حجمی مساوی) را به ارتفاع 10 سانتی‌متر در سطح خاک پهن کرده و با شخم زدن آن را بالای 40 سانتی‌متری سطح خاک مخلوط می‌نماییم.

درخت‌کاری

مخلوط 1/3 پرلیت + 1/3 خاک برگ + 1/2 خاک را آماده نموده و پای نهال را با آن پر می‌کنیم.

گلدان‌ها و نشاء‌ها

مخلوط 1/2 پرلیت + 1/2 خاک برگ که به اندازه کافی مرطوب شده، استفاده می‌شود.

هیدروپونیک

بستر از پرلیت تشکیل می‌شود.

چمن‌کاری

لایه‌ای به ضخامت 6 میلی‌متر از پرلیت را روی سطح چمن پخش نموده و بعد چنگک و یا شن‌کش و یا وسیله مشابه آن را با خاک سطحی مخلوط می‌نماییم.

بذرکاری

بذر را با مخلوط 1/2 پرلیت + 1/2 خاک برگ کشت نمایید.

گل فروشی

برای مرطوب نگه داشتن ساقه‌های گل، ظروف مربوطه را می‌توان به پرلیت مرطوب پر نمود.

دسته‌بندی گل و قلمه

برای مرطوب نگه داشتن بسته‌های گل و قلمه‌ها می‌توان آن را با بستر پرلیت مرطوب بسته‌بندی کرد.

بیابان زدایی

مطابق استاندارد جهانی

مرغ‌داری

1 الی 1.5 کیلوگرم پرلیت برای هر متر مربع از کف سالن مرغ‌داری به جای خاک اره یا مقوا و … استفاده می‌شود.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست مطالب